top of page
  • English Center tanárai és hallgatói

Top 10 tanács nyelvvizsgára készülőknek

Hallgatóinktól, tanárainktól érkezett tapasztalatokat szedtük össze, hogy a nyelvvizsga felkészülés mindenki számára minél eredményesebb lehessen.

1. Az írásbeli vizsgára készülést időre kell otthon gyakorolni.

Ha például az olvasásos és írásos feladatra együtt van 90 perc a vizsgán, akkor szigurúan így kell otthon is gyakorolni, nem elég az, hogy a részfeladatokra szánt időt mérjük. 90 percig koncentrálni egészen más, mint 10-20 percig.

2. Autentikus szövegeket kell olvasni

Fontos eredeti szövegeket olvasni: újságokat, online blogot, bármit. Meg kell szokni, hogy ha nem is nem értünk mindig minden szót, attól még például címet tudjunk adni egy szövegrésznek. Tehát a szövegértés készségét fejleszteni kell.

3. Írást gyakorolni

Leveleket írni különböző témákkal előre, minél többet, összekötő szöveggel, ahol van kohézió és koherencia. Ezeket a paneleket írni, amik ott előjönnek. Az íráskészséget viszonylag rövid idő alatt is látványosan lehet fejleszteni. Először is begyakorolhatod az egyes szövegtípusokra (baráti és hivatalos levél, érvelő esszé, kritika, újságcikk, blogbejegyzés stb.) jellemző szófordulatokat, a különböző kommunikációs funkciók (tudakozódás, tanácsadás, kérés, véleménykifejtés stb.) kifejezésére alkalmas szerkezeteket, a szövegkohéziós elemek (kötőszavak, névmások) helyes használatát és azt, hogy hogyan mozgósítsd a nyelvvizsga szintjének megfelelő szókincset és nyelvtani szerkezeteket. A gyakorlás során a típushibák mellett a saját dédelgetett hibáid (pet mistakes) is jó eséllyel előjönnek, és a későbbiekben jobban oda tudsz rájuk figyelni.

4. A próbavizsga nagyon hasznos

Ott előjön a nyomás, hogy koncentárlni kell bizonyos ideig.

5. Időzítés

Fontos, hogy előre megnézd, mire mennyi idő van. Ha az idő alatt nem sikerült megoldani, szigorúan tovább kell menni és ha a végén van idő, még vissza lehet térni. Semmi nem lehet nulla pontos, erre figyelni kell

6. Autentikus szövegeket kell hallgatni

A szövegértés a legnehezebb és a legkevésbé kiszámítható része szokott lenni a nyelvvizsgának. Minden nap hallgass autentikus (nem nyelvtanulóknak készített) szöveget.

7. Angol, angol, angol

Ragadj meg minden alkalmat, amikor az angollal foglalkozol. nem kell, hogy a szó legszorosabb értelmében vett tanulás legyen, lehet ez bármilyen kommunikáció, hallgatás vagy olvasás, ami angol nyelven történik. (pl autóban ülve híreket, hangoskönyvet hallgatni, angol oldalakat látogatni stb)

8. Együtt könnyebb

Ha van az ismerőseid közül olyan, aki szintén készül nyelvvizsgát tenni, fogjatok össze! Együtt dolgozni inspiráló, ötleteket megosztani jó és energiát, időt spórol meg. Ráadásul bizonyos nyelvvizsgáknál akár együtt, párban is fogtok tudni menni a szóbelire! Így közösen begyakorolva a feladatokat a sikerre is nagyobb lesz az esélyetek.

9. Rendszer

Készíts tervet, minden nap hogyan fogod gyakorolni a nyelvet. A mindennapi rohanásba nehéz "csak úgy" időt találni az angol tanulására, ezért célszerű előre kitűznünk melyik nap mennyit, milyen formában tudunk angolozni.

A szótár biztonságot ad, ennek ellenére minél kevesebbet használd. A szövegalkotásnál kerüld a szótárból kinézett ismeretlen szavak használatát, elég nagy már a szókincsed ahhoz, hogy megfelelően ki tudd fejezni magad. A szótárat csak végszükség esetén vagy pl. a helyesírás ellenőrzése érdekében nyisd ki.

58 views
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page