top of page

Balogh Zsuzsa | tanári portré

Hogyan, miért alapítottad meg az English Centert?

A gazdasági főiskolán végeztem ​és fiatal koromban még nem igazán tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Ekkor már elég jól tudtam angolul, és elkezdtem angolt tanítani. De ez csak annyira volt komoly, mint ahogy reklámfilmekbe is jártam statisztálni. Viszont élvezni már akkor is nagyon élveztem. Aztán miután gyerekeim megszülettek és már Szentendrén éltem, lett egy amerikai barátnőm, Barbara, aki Los Angelesből költözött Magyarországra. Még szomszédok is lettünk. Sok időt töltöttünk együtt és persze folyton angolul beszélgettünk. Az ő tanácsára indítottam az English Centert, a nevet is ő adta. Először csak annak örültem, hogy nem kell Budapestre bejárnom dolgozni a kis gyerekeim mellől, de aztán a dolog túlnőtt ezen a praktikus szemponton.

Mit szeretsz a legjobban a tanításban?

​Számomra ez intenzív és izgalmas játék. A hallgatókkal kölcsönösen inspiráljuk egymást, hogy ébren tartsuk a figyelmet, a lelkesedést, neveljük egymást kitartásra, rendszerességre, odafigyelésre, kivel mire. Látszólag egy tanár azt csinál egy angolórán, amit akar/jónak lát, nagy a szabadsága és a kreativitását is kibontakoztathatja. Ez így igaz is, de fontos folyamatosan a hallgatók visszajelzésére koncentrálni, mert az órák tele vannak meglepetésekkel! Eltervezel egy feladatot, és ha a hallgatók sokkal jobban élvezik, még tovább lehet csavarni vagy éppen hamar befejezitek, mert valami számukra nem annyira releváns. Szinte sosem pont úgy zajlik egy jó angolóra, ahogy eltervezted. Az elmúlt 20 évben sok értékes embert és érdekes tanulságot köszönhetek az English Centernek, az angoltanításnak.

 

Tudjuk rólad, hogy szeretsz kirándulni és szeret​ed a kutyákat.

Igen, kutyám is fiatal korom óta volt mindig, amikor csak lehetett. Nagyon szeretek a kutyámmal sétálni, igazi kikapcsolódás számomra. Az időjárás nem akadály, lehet eső, szél, hideg, mindegy. Itt Szentendrén gyakran lemegyünk a Dunapartra vagy a Kőhegy lábához, ha csak egy fél órám van, akkor is. Egy kis friss levegőtől újjászületek!  Az erdei kirándulásokra inkább barátokkal együtt megyek, ahova lehetőség szerint viszem a Tyutyit is.

 

Mit tanácsolsz hallgatóinknak, hogy az English Center intenzív tanfolyamok mellett mit tehetnének még azért, hogy gyorsan megtanuljanak angolul?

Szerintem mindenki azt csinálja angolul, amit magyarul is szeret: olvasni, TV-t nézni, internetezni, zenét hallgatni, emberek közé menni!​ Csak keresse meg az angol közeget. De manapság nem nehéz egyáltalán.

A Szentendre English Centerben kiváló angoltanárok tanítanak, mind képzett, tapasztalt, jól felkészült szakemberek.

bottom of page