top of page
  • englishcenter97

"Imádom ezt az egészet"

Beszélgetés Fenyő Márta, fizikus-feltalálóval

Fenyő Márta több találmánya között legismertebb a Bioptron lámpa, mellyel nagyon sok ember gyógyulását segítette elő világszerte. Az English Centerbe a második intenzív angoltanfolyamra iratkozott éppen vissza, amikor beszélgettünk. EC: Hogy találtál az English Centerre? FM: Judit, a lányom fedezte fel a plakátot, amely azt ismertette,hogy az English Center indít intenzív délelőtti angol tanfolyamokat Szentendrén és azt mondta, “Anya; szerintem ez pont neked való, próbáld ki.” Teljesen igaza volt. Minthogy én szabadon osztom be az időmet, könnyedén alakítom úgy a hétfő délelőttjeimet, hogy angolórán lehessek. Ha megoldható, akkor ez az időszak szent és sérthetetlen, mert nem szívesen mulasztok el egyetlen alkalmat sem. Egyéb feladataimat igyekszem máskorra időzíteni.

EC: Azt nem gondoljuk, hogy unatkozol. Feltaláló fizikus vagy, nevedhez fűződik például a Bioptron lámpa és a Sensolite fényágy is. Előbbi kisebb felületen, utóbbi a teljes testfelszínen teszi lehetővé a polarizált fényterápiát. Mit jelent az, hogy valaki feltaláló?

FM: Első munkahelyem a MEDICOR MŰVEK volt, ahol orvosi műszereket, orvostechnikai berendezéseket gyártottak. Én a Kutató-Fejlesztő Intézetbe kerültem ahol azt se tudták, hogy egy „fizikust” mivel lehet megbízni. Nekem kellett kitalálnom, hogy miként tudnám hasznosítani a tudásomat, képességeimet, összeegyeztetve a lehetőségekkel. Azt találtam ki, hogy figyelemmel kísérem az orvosok munkáját, megfigyelem, hogy milyen problémákkal kerülnek szembe és megpróbálok kitalálni valamit arra, hogy miként segíthetném át őket ezeken a nehézségeken. Ennek szellemében már 50 éve folyamatosan, keményen dolgozom. Legjobban kutatni szeretek, de az is nagyon jó érzéssel tölt el, hogy beteg, szenvedő embereknek tudok segíteni. Még most is nap mint nap sok köszönőlevelet kapok,és ez mindig nagy örömet jelent a számomra. Oldalamon lehet olvasni munkásságomról, találmányaimról: http://fenyomarta.hu/ EC: Angolul nagyon jól tudsz, előadásokat is tartasz rendszeresen ezen a nyelven. Miért iratkoztál be hozzánk? FM: Az utóbbi időben valahogy problémát jelentett nekem az anyanyelvi beszéd megértése, és ez nagyon zavart. Ez régebben soha, semmiféle gondot nem jelentett, nem is nagyon értettem, hogy mostanában ez miért is van így. Erre szerettem volna megoldást találni. Minthogy én az angol tudásomat a gyakorlat alapján szereztem, úgy gondoltam, hogy nagyon is rám férne egy kis szisztematikus nyelvtan tanulás is, mert amit tudok, magamtól szedtem fel az életem során, az angol nyelvű szakirodalom tanulmányozása, szakemberekkel folytatott tárgyalások, és általam készített előadások révén.. EC: Ez kivételes adottság, ha valaki önállóan elsajátít egy idegen nyelvet...

FM: Elég jó a nyelvérzékem (ez családi vonás, szerencsére, a lányaim, Éva és Judit nálam mindketten sokkal jobban tudnak angolul), meg aztán ez már a harmadik nyelv az életemben, a középiskolában német nyelvtagozatos osztályba jártam az Eötvös Gimnáziumban, franciául meg rögtön az Egyetem után megtanultam a Francia Intézetben.

És milyennek találod az angolórákat? FM: Vanja fantasztikusan jó témákat talál ki az egyes órákra még új információkat is lehet szerezni itt. Beszélgetünk a színházról, moziról, filmekről, művészetekről, környezetvédelemről, technológiai vívmányokról, olvasásról, házakról, városokról, vidéki emberekről és nagyon korszerűen dolgozzuk fel ezeket. Az is fontos, hogy igényes, tájékozott emberek között vagyok, a csoporttársaim nagyon helyesek. EC: Mit szeretesz a legjobban? FM: Talán azt, hogy a játék soha nem marad el. Például a múltkor kimentünk a Ferenczy Múzeumba angolórán és Szilágyi Zsófia Júlia művészettörténész, tartott nekünk angol nyelvű tárlatvezetést az időszakos kiállításon. Maga a kiállítás is nagyon lenyűgöző volt. Majd a látottakkal kapcsolatban jó pár új kifejezést tanultunk, és Vanja a tanárunk nagyszerű játékot is szervezett az új kifejezések felhasználásával. Imádom ezt az egészet!

112 views
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page