top of page
  • kozmakriszta

Iron ladies & Flower girls

Ezen a héten a szerda reggelemet az English Centerben kezdtem, a Fehér ház második emeletén. A folyosón toporogtam, kerestem a telefonom, hogy megnézzem, melyik terembe is kell majd mennem, de telefon nélkül is könnyen kitalálhattam. A csukott ajtón át is jól hallatszott a harsány nevetés és az angol szó. Ez lesz az, a Conversation Pre-intermediate csoport!


Az öt fős csapat szeptemberben kezdte a közös tanulást és májusig lesznek így együtt. Az öt vidám hölgy között van tanár, grafikus, könyvelő, aranyműves és rendezvényszervező. Közös bennük a határtalan jókedv mellett az, hogy akarnak angolul beszélni. Van, aki a munkája miatt, de mindannyian saját elhatározásból. Ahogy ők mondják, mert angolul mindenkinek tudni kell.Ez egy beszédközpontú óratípus. Az ide jelentkezők már rendelkeznek valamilyen angolnyelvtudással, ezt szeretnék fejleszteni, élővé tenni. Ebben segít nekik a tanfolyam. Magyar sajátosság, hogy többen oroszt tanultak korábban az iskolás éveik során, az angolt felnőtt fejjel, magánúton igyekeznek elsajátítani.


Ezen a szerda reggeli foglalkozáson Activity-t játszottak. Az aktuálisan közösen feldolgozott témakör a lakás-háztartás-lakóhely, ennek megtanult szavait kellett kitalálniuk a versenyzőknek. Két csapat küzdött egymással, az „Iron Ladies” (akik szeretnek vasalni) és a „Flower Girls”, akik nem. Látszott, hogy jól összeszokott a kis csapat, hiszen a hoover (porszívó) kitalálásához elég volt annyit mondani, hogy „Éva hates this.” (Éva utálja ezt.). A sofa megfejtéséhez pedig - amikor más már nem vezetett eredményre -, a Kodály-módszert hívták segítségül, együtt szolmizálták, dó-ti-lá…


Óra után a szünet idejéből lecsípve kérdezgettem kicsit őket. Van, aki azt meséli, hogy szeptember előtt képtelen volt angolul megszólalni, inkább átment az út túloldalára, ha ez a veszély fenyegetett. Azóta azon kapja magát, hogy már angolul válaszol a közösségi média felületein. Más arról számolt be, hogy bátorságot kap az órákon a nyelvhasználathoz, előfordult vele, hogy külföldön, angolul jól beszélő társak mellett ő volt az, aki átszólt a szomszéd asztalnál ülőkhöz ízletesnek tűnő italaik neve után érdeklődni. De a munkahelyén már angolul írt levelet külföldi kollégájának az egyik hallgató.


Van olyan tanuló is a csoportban, akinek jóval nehezebb feladat a nyelvtanulás, mivel tanulási nehézséggel küzd, de ezt is remekül tolerálja a kis csapat, közösen segítik egymást illetve tanáraitól is rengeteg segítséget kap. Sikertörténetek!


Nem jelzi csengő az óra végét, félidőben azonban mocorogni kezdenek mindannyian, hisz közös rituálé a szünetbeli közös kávézás a közeli pékségben. Nevetve mondják: Imádjuk, ez a délelőtt a hetünk fénypontja!


2022.03.09.

kozmakriszta

105 views

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page