7 önálló nyelvtanulási módszer

Ez a néhány jó tanács segít  abban, hogy  eredményesebbek legyünk az önálló nyelvtanulásban.

 


1. Szakaszosan tanuljunk! 

Osszuk 20-50 perces időszakokra a tanulást.  A tanultakra ebben a sorrendben emlékszünk: eleje -vége -közepe.  Így minél több szakaszra bontjuk a tanulandókat, annál több eleje és vége lesz, így jobban rögzülnek az ismeretek.

 

2.  Többször, rövid ideig

A többszöri rövid ideig tartó tanulás hatékonyabb, mint az egyszeri, hosszabb ideig tartó.

 

3. Kössük a szavakat a lakás valamelyik részéhez! 

Amikor szavakat tanulunk, próbáljuk meg eldönteni, hogy lakásunk vagy házunk melyik helyiségéhez illik legjobban az adott szó.  Minden döntés, amit a tanulandó szóval kapcsolatban hozunk, segít a rögzülésben.

 

4. Adjunk színeket a szavaknak!

Azt is eldönthetjük például, hogy egy szó milyen színű (pl. a boldogság sokaknak piros -tőlünk függ, hogy milyennek gondoljuk), vagy hogy a föld-tűz-víz-levegő elemek közül melyikhez tartozik a leginkább.

 

5.  Keressünk hasonlóan hangzó szavakat!

Ha egy szót gyakran elfelejtünk, használhatjuk a kutatások szerint leghasznosabbnak bizonyuló kulcsszó módszert.  Eszerint keressünk egy magyar szót, ami hangzásra hasonlít az angol szóra, majd a kettőt egy mentális képben kapcsoljuk össze (pl. curtain megjegyzéséhez:  képzeljünk el egy körtés függönyt).

 

6.  Használjunk színeket!

  • a helyesírás rögzülésére a magánhangzókat írjuk pirossal, a mássalhangzókat kékkel a nehezebb szavaknál, amikor szókártyát készítünk

  • az -ing-es alakot vonzó igéket  (pl. enjoy) jegyezzük fel más színnel -és máshová a füzetben-, mint a to+ infinitive-t (pl. want) vonzó igéket

  • ha gondot okoz a szórend, írjuk fel a különböző mondatrészeket más-más színekkel egy-egy kártyára, és úgy próbáljunk kirakni mondatokat.  A színeket ez esetben használjuk következetesen, pl. alany: mindig kék, segédige: mindig narancssárga, főige: mindig piros, tárgy: mindig zöld.  A színek gyakran jobban rögzülnek, így a kötött szórend is jobban megjegyezhető a színek által.

7. Legyünk pozitívak! 

A motivációnk fenntartása érdekében vegyük észre a pozitív momentumokat a nyelvtanulás folyamatában: pl. jobban értem a tankönyv szövegét vagy amit mondanak nekem; jó a koncentrációs képességem; ma jól sikerült egy beszélgetés a célnyelven, és így tovább.

 

Please reload

Featured Posts

Nyelvtanulási tippek

November 6, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts