top of page
  • Sipos Piroska, az English Center tanára

7 önálló nyelvtanulási módszer

Ez a néhány jó tanács segít abban, hogy eredményesebbek legyünk az önálló nyelvtanulásban.

1. Szakaszosan tanuljunk!

Osszuk 20-50 perces időszakokra a tanulást. A tanultakra ebben a sorrendben emlékszünk: eleje -vége -közepe. Így minél több szakaszra bontjuk a tanulandókat, annál több eleje és vége lesz, így jobban rögzülnek az ismeretek.

2. Többször, rövid ideig

A többszöri rövid ideig tartó tanulás hatékonyabb, mint az egyszeri, hosszabb ideig tartó.

3. Kössük a szavakat a lakás valamelyik részéhez!

Amikor szavakat tanulunk, próbáljuk meg eldönteni, hogy lakásunk vagy házunk melyik helyiségéhez illik legjobban az adott szó. Minden döntés, amit a tanulandó szóval kapcsolatban hozunk, segít a rögzülésben.

4. Adjunk színeket a szavaknak!

Azt is eldönthetjük például, hogy egy szó milyen színű (pl. a boldogság sokaknak piros -tőlünk függ, hogy milyennek gondoljuk), vagy hogy a föld-tűz-víz-levegő elemek közül melyikhez tartozik a leginkább.

5. Keressünk hasonlóan hangzó szavakat!

Ha egy szót gyakran elfelejtünk, használhatjuk a kutatások szerint leghasznosabbnak bizonyuló kulcsszó módszert. Eszerint keressünk egy magyar szót, ami hangzásra hasonlít az angol szóra, majd a kettőt egy mentális képben kapcsoljuk össze (pl. curtain megjegyzéséhez: képzeljünk el egy körtés függönyt).

6. Használjunk színeket!

  • a helyesírás rögzülésére a magánhangzókat írjuk pirossal, a mássalhangzókat kékkel a nehezebb szavaknál, amikor szókártyát készítünk

  • az -ing-es alakot vonzó igéket (pl. enjoy) jegyezzük fel más színnel -és máshová a füzetben-, mint a to+ infinitive-t (pl. want) vonzó igéket

  • ha gondot okoz a szórend, írjuk fel a különböző mondatrészeket más-más színekkel egy-egy kártyára, és úgy próbáljunk kirakni mondatokat. A színeket ez esetben használjuk következetesen, pl. alany: mindig kék, segédige: mindig narancssárga, főige: mindig piros, tárgy: mindig zöld. A színek gyakran jobban rögzülnek, így a kötött szórend is jobban megjegyezhető a színek által.

7. Legyünk pozitívak!

A motivációnk fenntartása érdekében vegyük észre a pozitív momentumokat a nyelvtanulás folyamatában: pl. jobban értem a tankönyv szövegét vagy amit mondanak nekem; jó a koncentrációs képességem; ma jól sikerült egy beszélgetés a célnyelven, és így tovább.

197 views

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page