top of page
  • Györgyi Patkó

Speaking Club - Beszéljünk angolul

Egy újfajta nyelvtanulási forma indult idén tavasszal az EC-nél, a „Speaking-club”. Ez az óratípus azoknak javasolt, akik már rendelkeznek valamilyen szintű angolnyelv-tudással, de az életük például úgy hozta, hogy nem áll módjukban használni az angol nyelvet és szeretnék tudásukat karban-, illetve életben tartani. Hogy mik lehetnek ezek az életesemények? Például kismamaság-gyermeknevelés. Vagy a békés nyugdíjas évek. Vagy olyan munkahely, ahol a napi munkavégzés során nincs szükség az angol nyelv használatára. Persze lehet másképp is gyakorolni az angolt, pl. eredeti nyelven olvasással, filmnézéssel, stb. de nincs jobb az angolul beszélgetni! Erre ad lehetőséget a „Speaking-club”.

A hét két napján az online térben folynak ezek az órák. A résztvevők a saját otthonukban vagy akár a kertben, netán egy kávézóban, a Duna-partján üldögélve beszélgethetnek magyarul nem beszélő nemzetközi nyelvtanárokkal. Ez garantálja, hogy magyar szó nem hangzik el az órákon, így angolul kell beszélni!


Hétfőn a felső-, szerdán a középszintű órák vannak délelőttönként 3x45 percben egy rövid kávészünettel. Egyszerre több hallgató vehet részt a foglalkozást vezető tanáron kívül, aki irányítja a beszélgetés fonalát. Témákat dolgoznak fel, feladatokat oldanak meg, de a hangsúly a beszéden van.


Egyik szentendrei jóbarátom, Kanyó Erika is az egyik ilyen Speaking-club tagja. Szerdánként két társával együtt találkoznak a virtuális térben. Erika jól beszél angolul, volt idő, amikor napi szinten használta is a nyelvet, főleg, mikor a Szentendrei Rotary Club szervezésében sorozatban érkeztek hozzájuk és laktak náluk egy-egy évig cserediákok a világ minden tájáról. Az angoltudása alapjait magánórákon sajátította el, volt már az English Center hallgatója is, majd fejlesztette tudását a való életben utazások, üzleti tárgyalások során. A kommunikáció nem okoz neki gondot, szereti és akarja is használni az angol nyelvet, mondja, amit szeretne, nem akadályozza tudásának végessége, és végül is ez a lényeg! Hogy beszéljünk-beszéljünk-beszéljünk angolul. A gyerekei felnőttek, nem jönnek a cseregyerekek sem, így egy ideje kevésnek érezte a feliratos filmek nézését és jelentkezett a Speaking-clubba, hisz „a jó pap is holtig tanul” – vallja ezt Erika is, és kinek ne hinnénk ezt el, ha nem neki, kinek hites ura Pap Lajos szentendrei kőfaragó mester.


Tanáruk Mary, aki New Yorkban született, ott is élt, míg a szerelem Magyarországra nem hozta. Családjával most a Heves megyei kis faluban Parádon élnek. Van ebben valami science fiction, hogy egy ízig-vérig new yorki nő Parádon ül a nappalijában és angol nyelvórát tart az ország másik felén Szentendrén, szintén a nappalijában ülő hallgatójának az internet segítségével. Persze erre az egész történetre az első klubfoglalkozáson derült fény, amikor mindenki bemutatkozott és Mary is elmesélte a történetét.

A Speaking-club foglalkozásain érdekes, izgalmas beszélgetések alkalmával fejleszthető a nyelvtudás. Érdemes klubtaggá válni!


2022.04.30.

kozmakriszta


30 views

ความคิดเห็น


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page